Xarel·lo 2021

@ Celler Cairons

Vinya de la conillera. Any 1982. Xarel·lo 100%. 1630 ampolles. 12,5% Vol. 6 ATT.
Envellit 5 mesos en botes de castanyer de 400 L. Denominació d’Origen Penedès.

Varietat: 100% xarel·lo, el clon es empeltat de les millors vinyes de xarel·lo de parcel·les úniques. Verema manual en petites caixes.

Terrer: Vinya vella coneguda com la parcela de la Conillera, a Castellví de la Marca, plantada l’any 1982, de nomes 0,9 hectàrees, son ceps amb quatre caps i poc productius, aquesta petita parcela es extremadament calcaria, tret edafològic que dota de gran complexitat i finesa als seus vins.

Nota de Tast: Color verd-groc pàlid, de caràcter afruitat en què destaca la fruita blanca, predominant la fruita d’os i pera dolça, i unes aromes minerals molt característiques d’aquest terrer. Tímidament sorgeixen notes a fusta de castanyer molt equilibrades que no amaguen la fruita.
En boca mostra un gran potencial, entrada fina amb una sensació cremosa i ample, molt complexe i equilibrat. És present una bona acidesa que li asegura una llarga vida, amb un punt d’amargor, tret característic del Xarel·lo, i un discret toc salí que li dóna volum i el fa més sobri.

Elaboració: Verema manual en caixes de 20 kg. Seleccionat manualment abans de ser derrapat. Maceració pel·licular 24 hores a 10 graus. Fermentació primer amb dipòsits d’acer i després acaba fermentació en botes de castanyer de 400 L.
Criança en botes de castanyer de primer any seguit d’una criança amb les lies fines durant 5 mesos de battonage.