@ Pintura i escultura
Jaume Amigó, Barcelona 1963
SOBRE L’AUTOR
Amb seu a l’Alzina de Ribelles (Lleida), Jaume Amigó ha viatjat a molts països d’Europa, diversos llocs d’Àsia, i des de fa vint-i-cinc anys viatja sovint al Japó. Ha participat en nombroses exposicions i també en residències d’artistes, mentre creava les seves pintures, escultures, ceràmiques i gravats. L’obra d’Amigó té una mena de tranquil·litat i sacralitat que és comparable a les pintures rupestres prehistòriques, i aquestes qualitats envolten l’espectador juntament amb els seus colors i formes úniques. Observant acuradament el comportament dels humans i la natura als llocs que visita, Amigó treballa amb la memòria que desprenen aquests llocs, i els combina per crear noves formes. Les formes plàstiques a les seves obres, apareixen com a llavors i roques cobertes de molsa, curulles d’esperança, que és un senyal que amb una mica d’aigua i llum, poden créixer aviat.
Amigó, que treballa principalment amb materials naturals com el washi (paper japonès), el pigment, l’argila, el ferro i la fusta, ha pres consciència de tota mena d’històries, la vida humana i l’acumulació d’experiències a través del seu propi procés de creació artística. El pas del temps és una de les obsessions de Jaume Amigó, li agrada estructurar el temps: primavera, estiu, tardor, hivern, dies, mesos, hores…En les visites passades al Japó, es va trobar amb el Zen i els seus meravellosos temples i jardins, la fugacitat, la simplicitat i la imperfecció trobada, en el sentit tradicional japonès de bellesa, van ressonar en ell, deixant una forta influència en el seu treball, de manera que en els darrers anys ha desenvolupat activament una estètica wabi sabi en les seves obres.
SOBRE LA PEÇA
Títol: Aigua, 2007
Acrílic sobre tela
Tamany: 205x 202 cm
Títol: Nenúfars, 2007
Ferro i paper de seda
Mesures variables
Instal·lació realitzada a la tornada d’un viatge al Japó en el meu estudi de l’Alzina de Ribelles.
Aquesta instal·lació vol recrear un estany amb nenúfars que floten damunt de l’aigua, i que vaig poder contemplar en un temple budista de Kyoto. Depèn de l’hora del dia, els nenúfars agafen diferents tonalitats de llum, creant una escultura viva de gran bellesa.
La pintura de gran format, està feta només amb pintura blanca i negra i molta aigua. Vol suggerir el moviment de l’aigua.